Öszkomfort totál > extramobilházak(!)

Öszkomfort totál > extramobilházak(!)
76,5m2 családi mobilház-, garázs-, kerékpártároló

2008. augusztus 31., vasárnap

vissza Főoldal

A "mobilház és k.szerkezetes készház" blog indítását az a számtalan felvetett kérdés és persze kérés is indokolja, ami felénk érkezik ebben a témában.

Nyitó bejegyzés 2009.aug. 31: A kérdések, melyeket kapunk
telefonon (06302752235), Skype-on (fransis69)
és
E-mail:bautechnik.mobilhazak@gmail.com-ben is
a könnyűszerkezetes építés házilagos megoldásaival, "a szereld MAGAD, fele MARAD" építőszettekkel, amely megkönnyítheti a házilagos építkezéseket, továbbá a mobilház bővítési lehetőségekkel kapcsolatban, azokra a válaszokat megkíséreljük a a jövőben itt közre adni, ha további érdeklődésre tart számot...

Sokan a hazai sorolható, bővíthető mobilház ökomodulokkal-, a külhoni mobilházak egységeivel-, a mobilház telepítésével szeretnének tisztába lenni.

A zöme a kérdéseknek eddig arra irányult, hogy mennyire "négy évszakosak" a mobilházak. Más része azt feszegette, hogy mennyire kényelmes...

Igen sok kérdés foglakozik a mobilház élettartamával, de gyakran felmerül a jogi helyzete is.

Néhány ilyen jellegű kérdésre választ adhat talán a http://extramobilhazak.hu honlap is.
Ez a blog egy kicsit vitaindító is.
Ha bármi kérdés felmerülne, pl. esztétikai-, lakhatási-, közérzeti, költségoldali, esetleg élettartambeli vélemény a könnyűszerkezetes építéssel, a házilagos kivitelezéssel, a házilagos szereléssel vagy a mobilház 'dolgaival' kapcsolatban, vagy csak egyáltalán van vélemény, örömmel veszem.
Egy-egy témát a közeljövőben az időm függvényeben, ha kéritek, kirészletezek...
sby. f. j.

Megjegyzéseddel, kérdéseddel segítsd Te is a téma kibontakozását!
A megjegyzés űrlap jobb alsó "Névtelen" gombot kattintsd be, akkor a kérdésed beíródik a blogba...

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekesen működik ez a blog, vagy én nem értek hozzá, na mindegy.
Most megpróbálok legalul, mint névtelen kérdezni, ha megjelenik, az jó.
Kérdezném, hogy mit jelent a mobilház esetében az, hogy öko?
(névtelen)

Névtelen írta...

Tök jó. Csak bekattintom a "Névtelen"-t és máris megy. Látom, csak sikerült a beírásom. Faramuci ez Google vagy inkább a lökött fordítása: identitás váltás, még ilyet.
Ezt a szót az emberek fele sem ismeri. Engem ez a téma igen érdekel, biztos, ha belendül, gyakorta itt fogok kérdezgetni. Akkor mi is az az ÖKO azon a mobilház 'istenadta' weblapon?
(még mindig névtelenül)

Névtelen írta...

Köszönöm "névtelen" a kis fenti mérgelődésed. Útbaigazított mert először én is fenn akadtam.
Én azt kérdezném, szintén visszautalva a mobilházak honlap katalógus/födémek oldalára, hogy érzem valami jó van ott, csak nem értem a 'belógatott födém" mikéntjét. Ha erről kicsit bővebben olvashatnák, az jó volna. Előre is köszönöm.
(építenék-28)

fransis69 írta...

VÁLASZ: >>> (valaki)
Az öko a mi értelmezésünkben gazdaságost jelent úgy az előállításban, mint a végtermék üzemeltetésében. Ez az elkötelezettség már a gyártás előkészítésénél jelen van, ami az árainkban bízunk benne, hogy tükröződik. Pl. ebben a könnyűszerkezetes építő ágazatban általában a keletkező hulladék 20-38 %.
A mi ökomodul kialakításunk eleve a kereskedelmi méretek messzemenő követésére és az egyszerű méretlépcső, a sorozatgyárhatóság alapelveire épül. Ezzel a "hulladék termelésűnk" 3-9% körül mozog.
Azért ez sem teljesen igaz, a "maradék" egy része is tovább hasznosul.
sby f j

Névtelen írta...

Szép napot kedves uram .Szeretnék a mobilházak energia felhasználásáról és szigeteléséről többet tudni ,válaszát köszönöm a kicsi Piros

fransis69 írta...

Szép napot kedves uram. Szeretnék a mobilházak energia felhasználásáról és szigeteléséről többet tudni ,válaszát köszönöm a kicsi Piros

Kedves Piros.
A mobilházak és ezen belül az öko mobilház hőszigetelése kb. kétszer-háromszor jobb, mint a hagyományos épületeké.
Gondolom, nem kell belemennem a mélyebb fejtegetésekbe. Van egy szám, ami minden épület jóságfokát jellemzi.
Sajnos nem túl egyszerű a ’laikus’ számára a megértése. Ez a kis k betűvel indexelt valami. Ez jelenti azt, hogy egy fűtendő helyiség 1m2-e mennyi hőt nyer nyáron, vagy veszít télen 1 fok külső-belső hőmérsékletkülönbség esetén.
Tehát, ha mondjuk kint -15fok C van és bent meg +20, akkor ezzel megszorozzuk (35 a különbség) azt a bizonyos kis k-t .
Hagyományos épületeknél ez a bizonyos kis k >>> 0,6-1,0 körül van. Abból már viszonylag egyszerűen jön, hogy
35 (kül-bel különbség)*0,6…1,0 (kis k)>> az 21…35 Watt között mozog négyzetméterenként és óránként.
Ha például a falak, födémek össz négyzetmétere 100m2, akkor a fűtési költségem 100-szor 35 Watt óránként. Így akkor nagyjából 3500 Wattóra vagy inkább 3,5 kiló Wattóra a maga 31-33 forintjával.

Sajnos ezt a számot senki nem figyeli, pedig a pénztárcánk nagyon erős „sodrója”.

Ez hasonlóan az (öko) mobilházak esetében mindössze a harmada, mert a kis k csak 0,3 körül mozog, de rendelhető 0,19 kis k-val is. Ezért mondják egyesek, hogy „talán befűthető egy gyufaszállal is”.
Ez a szám nyáron is fontos volna, mert akkor meg befelé jön a meleg, ami nem biztos, hogy szükséges.

fransis69 írta...

(építenék-28 írta)...
Én azt kérdezném, szintén visszautalva a mobilházak honlap katalógus/födémek oldalára, hogy érzem valami jó van ott, csak nem értem a 'belógatott födém" mikéntjét. Ha erről kicsit bővebben olvashatnák, az jó volna. Előre is köszönöm.
2008. szeptember 1. 15:48

Az amerikai könnyűszerkezetes építés ’lóhosszal” vezet az európaihoz mérten. Tulajdonképpen tekinthetjük az „őshazájának” is, ha leszámítjuk, hogy sok évezredes tradicionális előzménye van, hiszen a fából építkezés, a könnyűszerkezetes építés múltja az őshomályba veszik…
Az úgynevezett szárfás építkezés hozta a ’belógatott födém megoldás szükségszerűségét’.

Szárfás módszer: többszintes vagy tetőteres építésnél a függőleges falbordák nem a közti vagy első mennyezeti födémig nyúlnak, hanem a tető alsó síkjáig.
Tehát, ha mondjuk a kívánt földszint belmagassága 2,60m, a tetőtér un. Térdfal függőleges része meg mondjuk 1,10m, akkor a falbordák nem 2,60 méteresek, és erre jönne a mennyezeti födém pallósor, hanem 2,60m+1,10m és plusz a födém vastagság (alsó gipszkarton és a felső padló vastagság is beszámítva), ami kb. 30cm.
A kiadódó szárfa ebben az esetben 4,00 méter körül lenne.
A szárfás építés nem terjedt el Európában, szórványosan előfordul, de nem jellemező.
Az európai módszer az un. Keretes falpanel építés. A kettő között a gyártás módja mutat nagy különbséget.
Még Amerikában vagy egy előkészítő ácsüzemben szabják le előre a tartozékokat vagy a helyszínen, a lényege a dolognak, hogy az építési területet agyon kell „gépesíteni” és jóval komolyabb szaktudást igényel a helyszíni munka is. A helyszínen kell ezeket felállítani, hőszigetelni, stb… És hosszú ideig ki van téve az építés az időjárás hatásainak.
Az európai és a mi rendszerünk is az, hogy a helyszínre már kész falak, falelemek, födémek-, tetőalkatrészek kerülnek ki és 1-3 nap múlva tető alatt van minden.
A „belógatott födém”-nek itt van igazán jelentősége. A körítő főfalelemek függőlegesen nincsenek megosztva. A falak tartalmaznak egy szilárdságilag méretezett a fal síkjából kiugró körkörös fogadó elemet, elemeket.
Ezekre az elemekre a már kész körítő falak felállítása után egy félórás daruzással kerülnek fel és rá a födémpallók.
A megoldás egy nagyon gyors és költségkímélő eljárás. Nincs külön szintzáró koszorú, nincs egy rakás kötőelem, az erőjáték kiegyenlített és időben nem változó a fa ’öregedésével’.
De nincs tévedési lehetőség sem. Ha a sarokfal elemek függőlegesek, akkor a falsíkokat sem bontja meg semmi, azok is függőlegesek és egy síkúak.

További erőtani előny, hogy egy tető, pl. ha 45 fokos, amire csatlakozik, azt a függőleges falat pontosan akkora erővel nyomja vízszintesen kifelé, amennyivel függőlegesen terheli a tető súlya, a hóteher, a szélteher stb (az erő vektor tangense 45fok esetén pontosan 1,00).
Ezt a hatalmas erőt, bizonyára megfigyeltétek a hagyományos építéseknél, hogy egy alsó födémkoszorúval, egy felső födémkoszorúval és a kettő közötti vasalt kis oszlopokkal fogjuk meg.

Ha ez könnyűszerkezetes, akkor különféle hosszúszárú L vagy T előre gyártott acél elemekkel van felemésztve. Ezek rendre gyenge pontjai az ilyen megoldásoknak. Hogy miért, azt itt kicsit hosszú volna részletezni.

A ’belógatott’ megoldás automatikusan adja az erőjáték kiegyenlítését. Még csak számítgatásra sincs szükség.

fransis69 írta...

Nagy Piroska írja:
Üdvözlöm!
Több kérdésem is lenne a mobil házakkal kapcsolatban, én már halottam erről, de mindig valami konténer ház képe volt bennem ezzel kapcsolatban.
Néha filmekben láttam ilyen házakat, bevallom, az sem igazán mozgatta meg a fantáziámat, de pár hónapja Angliában élek és volt alkalmam látni közelebbről is egy ilyen házat, a tengerparton egész mobil ház lakópark van.
Voltam egy kiállításon, és amikor bementem egy ilyen házba teljesen ledöbbentem, úgy kívülről, mint belülről teljesen megnyerte a tetszésemet.
Természetesen volt luxus felszereléssel és, szolidabb felszereléssel is, kérdésem menyibe kerül önöknél egy 80 négyzetméteres ház alapfelszereléssel?
Mi tartozik az alap felszerelésbe?
Kell nekem külön erre szakembereket hívni az összerakáshoz, vagy benne van az árba, én tuti nem tudnám, és nem is akarom összerakni, láttam a honlapján, hogy van, ilyen csináld magad akció.
Kell e hozzá építési engedély, ezt ki intézi?
Menyire növeli télen a fűtés számlát, mert gondolom nem olyan a szigetelése, mint egy téglaháznak?
Lehet e részletre vásárolni?
Milyen alap kell hozzá?
Mennyi idő alatt lehet beköltözni a megrendeléstől számítva?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Nagy Piroska

Válasz: T. Nagy Piroska részére:
Az igen célratörő és szinte minden fontosra rákérdező beírását csak üdvözölni tudom T. Piroska.
Néhány pontjára itt is megadhatom és meg is adom a választ, de mivel ez platform, a blog, nem lehet kereskedelmi célú, így a konkrét részletek egy részét át kell terelni az e-mail fiókunkra.

1. Ár kérdése itt, igen sajnálom, nem lehet soros téma.

2. Alapfelszereltség a most kint levő lista szerint: közlekedő-, mosdó teljes felszereltség.
Ezen a költségen és 80m2 esetén ez egy központi modult jelent. A további sorolások elvárásait ismerni kellene ahhoz, hogy a válasz korrekt lehessen, de attól biztos, hogy érdemben szolidabb. Itt kicsit szabad a vevői akarat.

3. A leveléből nem igazán derül ki, hogy hol szeretné telepíteni, Angliában vagy idehaza?

4. Ha ez a 80m2 angliai telepítés, akkor a költségek okából előnyösebb biztos, egy helyi vállalkozó bevonása.

5. Maga az összesorolás nem igényel speciális képzettséget.
Az első, mondjuk a központi bejárati modul, (ettől kezdve BEMO) letételét követően egy mellékelt kiegészítő elem a daruzást is irányítja, és csak oda tudja letenni, ahova szükséges. Ez a kiegészítő elem eldönti egyben, és helyre teszi a közlekedő sorolót is. Nem lehet rosszul egymáshoz letenni. A köztük lévő kapcsolat egy hőszigetelt javarészt mobil sávon keresztül jön létre.
A 80m2-es igény minimum két-három egységet jelenthet, nem ismerve a konkrét életvitelt, de lehet, hogy négyet is. A többi esetében is hasonlóan egyszerű a ’BEMO’ és az egymással alkotott kapcsolat.
A kialakult érték nem tartalmazza, nem is tartalmazhatja, nem volna korrekt, a telepítés költségét. A néhány kilométertől a több száz vagy ezer km-ig változhat a távolság. Minden telek, terület más-más megközelíthetőséggel és más-más adottságokkal rendelkezik így azt beépíteni, költségelni előre, szinte lehetetlen.

6. Építésiengedély:
a magyar törvények jelenlegi értelmezésében nem kell. Az építési törvények, rendeletek, előírások korrekt módon szabályozzák az építmények fogalmán belül az épületekre vonatkozó építési engedélyek, hatósági bejelentési kötelezettségek sorát, de ezek gyűjtő szóval >>> a „helyhez kötött építmények és műszaki alkotások”-ra vonatkoznak.
A mobilház attól mobil, hogy nem helyhez kötött.
Nem minősül ingatlannak, azt a „mobilsága” miatt nem is kell és nem is lehet a földhivatalokban átvezettetni sem.
Ez persze mindaddig igaz míg megtartja a mobilház jelleget, és nem egy építésnek számító alapon kerül felállításra.

7. Az akció egy más kategória. Az akció nem vonatkozik a mobilházak egyéb forgalmára.

8. Alap nem kell, nemcsak azért, mert engedélykötelessé válna, de az önsúly olyan mértékű, hogy más egyszerű eszközökkel is tartós helye lehet. Lásd: www.mobilhazak.extra.hu/egyszerutelepites1.html 3. pont verzióját.
Az ezzel járó feladat külön tételként természetesen részünkről felvállalható...

9. Fűtési számla, az alapszerkezetünk hőszigetelése:
néhány hasonlattal élve, pl. a 38-40cm vastag téglafaltól nagyjából 300-310%-kal jobb. Ha ugyanezt egy 50cm vastag ma már ’ökonak’ nevezett vert-fal-, vályogtégla falhoz mérem, akkor 240-260%-kal jobb. Ha a ma legjobb hőszigetelő tulajdonságú 44cm-es vázkerámia falhoz mérem, akkor attól kb. 130-150%-kal jobb. Ez az alapszerkezetre vonatkozik. Kérhető ennek a magasabb fokozata is, amely további, az alaphoz mért akár 60%-os „jóságot” fog mutatni.
Ennek megfelelően alakulhat a fűtési költsége is T. Piroska.

10. A lehet e részletre vásárolni: minden dolog vásárolható részletre, ez is. A feltételeket mindig adott személyre és adott bank szabja így általánosságban.
Mivel nem építmény, azon belül nem épület és még azon belül nem családi ház, mert nem helyhez kötött, ez azonos kategória a konténer irodával, ezért nem kell alap és építési engedély sem mivel „nem helyhez kötött műszaki alkotás”, a mobilházra nem vonatkozik sem az otthonteremtő támogatás, sem a gyerekek utáni vissza nem fizetendő kedvezmény.
Itt az áruvásárlási kölcsön (max. 1 000 000 OTP), vagy a szabadfelhasználású hitelkonstrukció jöhet igazán szóba (itt nyilván nincs önerő, a teljes összeg szabadfelhasználású), aminek a mértéke max. 5.000.000 és futama 6 év.

Beköltözés: általában a megrendeléstől számított szállíthatóság 1-3 hét. A gyártás a szerelés folyamatos. Mivel a rendszere a gyártásnak sorozat érett modul rendszer, az egyes elemek nem kötődnek kifejezetten az igényekhez, így adott esetben lehet ez akár néhány nap is. A mindenkori leterhelésünk ezt természetesen le is fel is módosíthatja.

Egyéb konkrét, az esetleges rendeléssel kapcsolatos egyéni elképzeléseket, kérem, tereljük át az e-mail fiókjainkra.
Köszönöm a megkeresést.